Qui som?
|

Qui som?

RÀDIO RSK, ràdio lliure de 9Barris.

QUÍ SOM?

Potser molts dels qui llegiu això no ens coneixeu encara. D’altres ben segur que sí. Així doncs, primer de tot ens presentarem. Nosaltres som “Ràdio RSK” ( es llegeix “ressaka”) i som una ràdio lliure ubicats a 9Barris. I lliure, que vol dir que no som ni institucional ni comercial, amb un funcionament intern de caire associatiu, assembleari i autogestionat, sense cap afany de lucre ni publicitat, ni partits polítics, no municipal i amb un contingut bàsicament cultural i social.

HISTÒRIA

Ara que mínimament ens hem presentat, us explicarem molt per sobre la nostra llarga història. La idea de la ràdio va sorgir a principis del 1985, arrel de la iniciativa d’uns grups de joves

dels barris de Torre Llobeta, Congrés i Sant Andreu, que van tenir la idea d’aprofitar l’anomenat “Projecte Jove” per muntar un taller de ràdio coincidint amb les expectatives d’ocupació de l’oci de molts joves dels barris propers (Torre Llobeta, Congrés, Vilapicina, Sant Andreu, Porta,…).

Un cop finalitzat el taller i fent-ne ús de la estructura creada, un col·lectiu de joves van començar a tirar endavant el projecte d’una ràdio lliure, que agafaria forma i s’inauguraria formalment el 27 d’abril de 1985 a la Plaça Santa Fe, amb un concert de sis hores. Havia nascut

Ràdio Ressaka.

Començant les emissions sortejant amb moltes dificultats, problemes tècnics, organitzatius,

de local,….; fins que un dia el “Ministerio de Telecomunicaciones” (que tenia llavors competència en aquest tema) ordena el tancament de la ràdio, pràctica ja exercida amb altres ràdios lliures. Però aquest tancament no comporta el silenci dels veïns/veïnes i s’acorda amb joves del barri de Porta emetre des del local de “Canal-8” i surt una fusió de tots dos mitjans aplegats sota el nom de “Radio Canal-8 FM”.

Aquesta nova etapa de la ràdio ve marcada per un augment de potència, millora de qualitat i més audiència; però les diferencies sobre el concepte de ràdio entre els dos col·lectius provoquen el trencament. Els membres de la ràdio es retroben amb els orígens i surt la reconstituïda Ressaka que torna a Torre Llobeta i passa a dir-se RSK i després d’uns mesos de preparatius tècnics es reprenen les emissions a finals de 1987.

Paral·lelament es crea el Taller Jove d’Informació Urbana (TJIU), una denominació legal per emmarcar RSK dins del dial. Aquesta legalització soterrada comporta unes restriccions de potència i alçada d’antena que constitueixen de per si un element a incomplir com a base ideològica de la mateixa ràdio.

Són sis mesos de proves abans de presentar-se en societat el 16 de juliol de 1988. I comença aquí una nova etapa, on el TJIU es converteix en una entitat que s’implica en les reivindicacions dels barris i projecta la ràdio cap a unes lluites molt més enllà de la estrictament radiofònica. I així arribant els 90 acompanyats d’un projecte més sòlid de ràdio amb tallers sobre aquest mitjà i que farà omplir la graella d’emissió. Tot això gràcies a la fusió amb els companys de Ràdio Frenopàtic, una ràdio lliure de 9 barris, En aquesta etapa la ràdio passarà a denominar-se Ràdio RSK-Frenopàtic.

El trasllat a l’actual ubicació, al Centre Cívic Can Basté (un dels pocs projectes de gestió cívica) es produí al març de 1997, un nou escenari des d’on es desenvolupa una de les èpoques més actives de RSK que participa i promou la cultura popular a través de festes veïnals, concerts al carrer o a Les Basses, promoció de grups musicals (El Generador), accions pro-okupació, com les del Palomar,…

Però aquesta època de bonança, també té els seus punts negres. En un moment donat, els Mossos d’Esquadra es presenten amb una denúncia que ens precinta el local i ens obliga a parar les emissions al·legant que produïm interferències a l’Aeroport de Barcelona. Després d’un petit temps de silenci i sense fer cap ajust tècnic, tornem a emetre i no es torna a saber res d’aquella denúncia.

El nou mil·lenni, però, arriba al dial amb una doble violència del capitalisme. Per una banda els poders institucionals continuen ofegant les ràdios lliures i per altra banda agafen força les ràdios pirates que aprofitant l’espai que les ràdios lliures anaven conquerint per ficar-se amb un producte comercial i únicament justificat per aconseguir benefici econòmic. (Es en aquest context que les ràdios lliures de Barcelona, inicialment, es decideixen a re fundar la Coordinadora de Ràdios Lliures de Catalunya per tal de lluitar per el seu dret a existir).Una d’aquestes ràdios, amb una potència molt superior, anul.la el nostre senyal al 107.0 FM on històricament havíem emès. La impossibilitat econòmica de canviar l’antena i l’emissor per emetre amb certa qualitat en un altre dial enfonsa el col·lectiu que perd efectius i que no es torna a recuperar fins el 2007 quan, amb l’empenta de l’Assemblea de Resistència Activa de 9 barris (Ara9b), que l’agafa com un dels seus objectius de lluita popular, els micròfons de Ràdio RSK tornen a encendre´s, aquest cop en el 99.7 de la FM.

Però en aquest nou dial ens trobem amb una ràdio comercial de Badalona, amb aspiracions de cobrir tota Barcelona que a través de certa “extorsió” (amenaça amb denunciar-nos) ens obliga a tornar a recuperar el 107, però aquest cop el 107.1 de la FM, d’on ja no ens mouran.

Fa doncs més de 25 anys que aparegué Ràdio RSK, una ràdio lliure ubicada a Nou Barris. El seu sorgiment no era un objectiu en si mateix sinó un mitjà de denúncia i lluita que afavorís la democratització de la comunicació i ajudés a acabar amb la mercantilització de la cultura. Des de llavors les necessitats són les mateixes i la bicefàlia estat-capital continua generant exclosos, aprofundint en la diferència de classes, retallant les llibertats socials i individuals i obviant la realitat dels nostres barris. Les nostres ganes, però són les mateixes. I la nostra força, les veus de veïns i veïnes, omplen la graella i tornen a activar aquest espai a la FM. Ja no és una qüestió d’esperança, sinó de convicció.